Hasta kabulü, hasta kabul personeli tarafından yapılan işlemleri kapsayan bir sağlıkta ara eleman alanıdır. Hastaların başvurusuyla birlikte hastaya ait tüm evrakların uygun hale getirilmesi, giriş işlemlerinin sağlanması, çıkış esnasında gerekli evrakların hastaya ve hastaneye sunulması, çıkış işlemlerinin sağlanması gibi birçok görevi hasta kabul personelleri yerine getirmektedirler. Bu personellerin MEB onaylı olan sertifikaya üniversite veya kurs aracılığıyla sahip olmaları gerekmektedir. Aksi takdirde, Avrupa Birliği uyum yasası sebebiyle bu mesleği yapmak mümkün olmayacaktır.
Hasta kabul esnasında, hasta kabul personelinin birçok görevi vardır. Hastaneye gerek ilk başvuru esnasında gerekse tekrarlayan ve randevusu önceki başvurudan itibaren alınmış başvurularda, hasta ilk olarak hasta kabul sekreterini görmektedir. Bu noktada, hasta kabul sekreterinin uyumu oldukça önemlidir. Öyle ki, kimi hastalar güler yüzlü ve anlayışlı bir şekilde başvursa da kimi hastalar da oldukça gergin olabilmektedir. Her ne kadar görev tanımı içinde yer almasa da bu gibi durumlarda görevli olan ve ortamı yatıştırması gereken personel de hasta kabul personelidir.
Hasta kabul personelliğine ilk adımını atmış olan çalışanlar, ilk olarak hastanenin onlara yön gösterecek olan personeliyle iletişime geçerler. Bu personel, oldukça önemli bir nokta olan görev tanımını hasta kabul personeline sunar. Görev tanımı yani hasta kabul personelinin yapması gereken işler, şehirden şehre ve hatta kurumdan kuruma ciddi farklılıklar gösterebilmektedir. Bu açıdan, hasta kabul personelinin seçeceği kurumdaki görev tanımını önceden araştırması; orada yapacağı çalışmanın bir sürpriz olmaktan çıkması açısından önemlidir. Şimdi, farklılıklar her zaman olsa da hasta kabul personelinin genel anlamda hangi işlerle uğraştığını sizinle beraber inceleyelim.
Hasta kabulü esnasında gerekli formların doldurulması ve hastane kaydının oluşturulması hasta kabul personelinin görevidir. Bu noktada, bir karışıklık olmaması oldukça önemlidir çünkü hasta isminin yanlış girilmesi başta olmak üzere birçok hata yapılabilmektedir.
Kabul personelleri, hastaların giriş ve taburculuk işlemlerini yaparak sistemde bu işlemlerin kayıtlı olmasını sağlarlar.
Özellikle servis yani yatan hasta bölümü olan bir hastanede çalışılacaksa gerekli işlemlerin sağlanması hasta kabul personelinin sorumluluğudur.
Hastanelerde bulunan her dosya kıymetlidir ve saklanması gerekmektedir. Kullanımı sağlanmayacak olan dosyaların arşivlenmesi ve gerekli depo kısımlarına iletilmesi hasta kabul personelinin sorumluluğudur.
Hastanelerdeki doğum ve ölüm durumlarında her türlü dosyanın ve hekim notunun sisteme işlenmesi hasta kabul personelinin görevidir.
Hasta kabulünde gerek başka kurumlarla gerek kurum içindeki yazışmaların sağlanıp belgelenmesi görevi de hasta kabul personelinindir.
Hasta yakınlarının sorularını ilk sorabilecekleri kişiler hasta kabul personelleridir. Bununla birlikte, başka kurumlarda kullanılabilecek çeşitli evrakların düzenlenmesi ve naklini de onlar sağlamaktadır.
Özetle, hasta kabulü yukarıdaki tüm işleri kapsayan geniş bir çalışma alanıdır.
Hasta kabul personelliği, uzmanlık gerektirmese de belli bir bilgi seviyesine ulaşmadan yapılamayacak bir meslektir. Bu nedenle, MEB onaylı sertifika gerektiren bir meslek dalıdır. Bunu çeşitli kurslar veren kurumlardan veya üniversite eğitimiyle alabilirsiniz. Bu kurslarda aldığınız eğitimle, hasta kabulünün görevlerini ve hangi durumlarda nasıl davranılacağını öğrenmiş olacaksınız.