Diş Hekimliği Asistanlığı Nedir?

Formu Doldurun

Sizi Arayalım

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) bilgilendirmesini okudum ve kabul ediyorum.
Firmanın, tarafıma sms yoluyla ticari elektronik ileti göndermesi için iznim vardır.

Artan nüfusla beraber hem çalışma yaşına gelen kişi sayısında hem de aranan eleman sayısında ivmeli bir artış olmaktadır. İşverenler, işe alacakları kişilerin donanımlarına ve özgeçmişine dikkat etmektedir. İş aramakta olan kişiler ise işverenin aradığı kriterleri tamamlamak için mesleki gelişim kurslarına giderek mesleki donanımlarını artırmak istemektedir. 

Günümüzdeki iş sektörlerinden en önemlisi şüphesiz ki pandemi süreciyle birlikte ne kadar ihtiyaç olduğu anlaşılan sağlık sektörü olmuştur. Yeni açılan şehir hastaneleri, muayenehaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri ve özel sektördeki artışla beraber sağlık sektörünün içinde de doktor ve hemşirelerin yanı sıra yardımcı sağlık personeline de ihtiyaç gitgide artmaktadır.

Sağlık sektöründeki genişlemeyle birlikte artan sağlık kurumlarında gittikçe yardımcı eleman ihtiyacı artmaktadır. Artan bu yardımcı sağlık personellerinden birisi de diş hekimliği asistanlığı. Diş hekimlerinin bireysel muayenehanelerinde, özel diş merkezlerinde ve diş sağlığı devlet hastanelerinde oldukça ihtiyaç olmaktadır. Diş hekimliği asistanları, diş hekimlerinin yanında çalışan ve diş hekimine yardımcı olan kişilerdir. Diş hekimi asistanlığı meslek ana grubu olarak; teknisyenler ve yardımcı profesyonel meslek grupları meslek ana grubuna ait olan, meslek alt ana grubu sağlıkla ilgili yardımcı profesyonel meslek gruplarından olan, meslek birim grubu olarak da diş hekimi yardımcıları ve terapistlerinden olan bir meslektir Çalışılan alanın çalışma esaslarını benimsemiş ve bu prensipler ışığında iş sağlığını ve iş güvenliğini sağlayacak nitelikte çalışan, kullanılan ekipmanları tanıyabilen, diş hekimlik mesleğinin uygulanışındaki kaliteyi arttıran ve hasta memnuniyetine dikkat eden kişilerdir. Eskiden diş hekimin yanında pratik yapılarak öğrenilen bu meslek grubu için daha sonrasında 2 yıllık fakülteden üniversite mezunu olma şartı getirilmişti. Şimdi ise alacağınız e devlet onaylı diş hekimi asistanlığı sertifikası ile bu mesleği yapmak mümkün.

Diş Hekimi Asistanı Ne İş Yapar?

Diş hekimliği asistanlarının birçok görevi bulunmaktadır. Diş tedavilerinin her aşamasında diş hekimi asistanları yer aldığı için temel bilgilere bağlı donanımlı kişiler olmalıdırlar. Muayenehanelerde çalışan diş hekimliği asistanları hem doktorun asistanı olarak hem de sekreterlik anlamında bazı sorumluluklar üstlenebilmektedir.

Gelen hastaların kayıtlarını alarak sağlık sorgulamasının yapılmasına yardımcı olurlar. Daha önce çekilmiş diş röntgenlerini hazırlayarak diş hekiminin kontrol etmesini sağlar. Diş tedavilerinde kullanılan malzemelerin isimlerini iyi bilirler. Diş hekimi ihtiyaç dahilinde bu malzemelerden istediğinde tedariğini sağlarlar. Eğer diş röntgeni çekilecekse hasta hazırlanmasında yardımcı olma gibi görevleri de vardır. 

Genel olarak diş hekimi asistanının yaptığı işleri sıralayacak olursak;

  • Birlikte çalıştığı doktorun hastalarının randevularını düzenler
  • Hastaların takibini yaparak gerektiği zamanda bilgilendirmeler yapar
  • Çalışılan ortamın sterilitesine ve düzenine dikkat eder
  • Diş tedavisi işlemlerinde kullanılacak ekipmanları işlem öncesinde kontrol eder
  • Ekipmanları tedavi sırasında doktora verecek şekilde hazır tutar
  • Tedavi sırasında kullanılan ekipmanların temizliğini sağlar
  • Ekipmanların değişimini sağlar
  • Ekipman takibini yapar
  • Tedavi ekipmanlarının onarımı ve bakımını sağlar
  • Tedaviye gelen hastaların ad, soyad, adres ve telefon bilgilerini not alarak gerektiğinde hasta iletişiminin sağlanmasına yardımcı olur
  • Cerrahi tedavi işlemlerinde diş hekimine hem ekipman konusunda hem de hastaya pozisyon verilmesi konusunda yardımcı olur
  • Tedavi sonrası ortaya çıkan tıbbi atıkların, tıbbi atık toplayan yetkili kişilere teslimini sağlar

Diş Hekimliği Asistanlığı Nedir?

Diş hekimi asistanları işe ilk başladıkları hekimle beraber genellikle uzun süre birlikte çalışırlar. Bu nedenden dolayı çalıştıkları hekimin hangi anda neye ihtiyacının olduğunu çok iyi bilirler. Bu durumda diş hekimi asistanı - diş hekimi arasındaki bağı oldukça kuvvetlendirmektedir. Ayrıca diş hekimleri alıştıkları kişilerle çalışmayı severler. Birlikte çalıştığı yardımcı personel onların eli ayağı olur tabiri caizse. Bu da alıştığı personelle uzun süre çalışmak için asistanın maaş konusundaki arttırma isteklerine genelde olumlu yanıtla sonuçlanır.

Bazı hekimler asistan yetiştirmek için deneyimsiz diş hekimi asistanlarını tercih ederler. Daha önce iş deneyimi olmayan diş hekimi asistanını kendi iş stillerine uygun yetiştirerek en üst düzeyde verimlilik sağlamayı hedeflerler. Bazı hekimlerse deneyimi olmayan diş hekimi asistanından çok deneyimli ve donanımlı diş hekimi asistanlarını tercih ederler.

Nasıl Diş Hekimi Yardımcısı / Asistanı Olunur?

Diş hekimi yardımcısı olmak günümüzde oldukça kolay hale gelmiştir. Önceden sadece 2 yıllık üniversitede diş hekim asistanlığı bölümü okunarak diş hekimi yardımcısı olunmaktaydı. Ancak şu an diş hekimi asistanlığı eğitimini almak bu mesleği yapmak için yeterli. Bu kurslardan alacağınız sertifika iş başvurularında gerekli olmaktadır. Ancak alacağınız sertifikanın e devlet onaylı bir sertifika olması, sertifikanın geçerliliği açısından oldukça önemli olmaktadır. Biz de sizin diş hekimi asistanı olmanız için elimizden geleni yapmak istedik ve tibbisekreterkursu.com olarak bu eğitim paketini sizlere sunduk. Günümüz koşullarında hem pandemi sürecinde siz değerli kursiyerlerimizi topluluk içinde tutup riske atmamak hem de fahiş fiyatlı kurs ücretlerinden sizi korumayı amaç edindik. Elinin altında internet erişimi olan herkese eşit seviyede eğitim fırsatı sunmak için online bir şekilde bu kursu sizlere takdim ediyoruz. İstanbul Gedik Üniversitesi ile işbirliği yaparak alanında uzman hocalarımızla sizlere kaliteli bir eğitim sunacağımızdan şüpheniz olmasın. Dilerseniz internet sitemizin ana sayfasına telefon numaranızı bırakarak kursumuz hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Kursu bitirmeniz sonucunda alacağınız sertifikanızın e devlet onaylı olduğunu bilmenizi isteriz.

Nasıl Bir Eğitim Alması Gerekir?

Diş hekimliği asistanı olmak için temel bir eğitim sizin için yeterli olacaktır. Hasta kabul sisteminin nasıl yapılacağı, diş tedavilerinde kullanılan aletlerin isimleri, amaçları, çalışma mekanizmalarını ortalama bir şekilde öğrenmek, hasta ile iletişim kurma gibi bazı temel eğitimleri almanızı sağlayacaktır. Kurs süreleri ortalama olarak 1 aydır. Kurstan kursa değişmekle beraber ortalama 48 saatlik bir eğitimi içermektedir.

Diş Hekimi Asistanlığı Belgesi Nasıl Alınır?

İş açısından arayış içinde olan kişilerin diş hekimi asistanı olmaya karar vermesinden sonra merak ettiklerin şeylerden ilki bu soru olmaktadır. Aslında bu sorunun cevabı oldukça nettir. Diş hekimi asistanlığı belgesi almanız için gerekli şartlardan birisi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak diğeri ise en az ilköğretim mezunu olmuş olmak. Öncelikle en az ilköğretim diploması olmak şartıyla en son olan eğitim seviyenizi gösteren belgeyi seçtiğiniz kursa teslim ediyorsunuz. Onlar da size kurs için kayıt oluşturuyorlar. Daha sonra MEB’in belirlediği sertifika almaya hak kazanmak için gerekli olan ders saati kadar derse katılım sağlıyorsunuz. Bunun akabinde ders aldığınız kurs tarafından diş hekimi asistanlığı sertifika sınavına tabi tutuluyorsunuz. Girdiğiniz bu sertifika sınavından 45 ve üzeri puan almanız durumunda diş hekimi asistanlığı sertifikanızı alacaksınız. Bu sertifikayı alabileceğiniz online kursumuza tibbisekreterkursu.com adresinden ulaşabilirsiniz. 

E-devlet Onaylı Diş Hekimi Asistanlığı Sertifikası Ne Demektir?

E- devlet onaylı diş hekimi asistanlığı sertifikasını yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve en az ilköğretim diploması almış kişiler alabilir. Bu sertifikanın e – devlet onaylı olması sertifikanızın Türkiye’nin dört bir tarafında %100 geçerli olduğunun göstergesidir. Bu sertifikayı gönül rahatlığı ile CV’nize ekleyebilirsiniz.  Sitemizdeki eğitiminiz sonrasında alacağınız diş hekimi asistanlığı sertifikanız e devlet onaylı sertifikadır.

Hangi Eğitimler Alınır?

Diş hekimi asistanlığı kursunda kursiyerlere uygulanacak eğitim programında bulunan dersler şu şekildedir;

  • Hasta kayıtlarının tutulması
  • Hasta karşılanması
  • Ağız ve diş anatomisi
  • Bilgilerin kaydı, randevu ve zamanların ayarlanması
  • Diş hekimini muayenehanesinin işlevi
  • Diş hekimliğinde sterilizasyon
  • Diş hekimi yardımcısının görevi ve önemi
  • Diş hekimliğinde radyoloji
  • Diş hekimliğinde kullanılan cihazlar
  • Temel sterilizasyon ve dezenfeksiyon prensipleri
  • Aletler ve temel sarf malzemeleri
  • Kullanılan alet ve cihazların korunması
  • Enfeksiyondan korunma metotları
  • Hastanın hazırlanması ve tedaviye göre kullanılacak ekipmanların hazırlanması
  • Hastaların medikal ve dental bilgilerinin kaydedilmesi
  • Muayenehanede kullanılan cihaz ve aletlerin bakımı, temizliği ve korunması

Kişi Hangi Niteliklere Sahip Olmalıdır?

Diş hekimi asistanları çalıştıkları meslek gereği bazı görev ve sorumlulukları üstlenebilir kişiler olmalıdırlar. İş verenler işe alım yaparken bu konuda bazı hususlara dikkat etmektedirler. Diş hekimliği asistanlarının mesleki olarak sahip olması gereken niteliklerin bir kısmını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Diş hekimine karışmadan yardımcı olabilmeli
  • Pratik zekalı olmalı
  • Acil durumlarda el çabukluğuna sahip olmalı
  • Çalışma alanının düzeni için sistemli çalışabilmeli
  • Klinik, hastane veya muayenehanenin kurallarına dikkat etmeli
  • Hastalarla iletişiminde güler yüz gibi beden dilini etkin bir şekilde kullanabilmeli
  • Çalışma alanındaki detayları atlamamalı ve detaylar konusunda dikkatli olmalı
  • Stres altındayken dahi etkin çalışmaktan taviz vermemeli
  • Tedavi sırasında karşılaşılan sorunları çözmeye yönelik düşünebilmeli
  • Sorunları çözmeye çalışırken yeni sorunlar ortaya çıkarmaktan kaçınmalı

Ağız ve Diş Sağlığı Sertifikası Nedir? başlıklı blog içeriğimiz de ilginizi çekebilir.

Diş Hekimi Asistanlığının İş İmkanı Var mıdır?

Diş hekimliği asistanlığı özelleşmelerin giderek artması nedeniyle ihtiyacın arttığı bir kulvardır. Birçok alanda iş imkanı ortada bulunmaktadır. Devletin açtığı diş sağlığı merkezlerinde alımlara KPSS puanınızla başvurarak kabul alma imkanınız olabilmektedir. Ancak bu işte en yüksek işe girme ihtimalinizin olduğu kısım ise özel sektördür. Bu alanda her şehirde iş imkanı ölçüsü farklı derecelerde vardır. Özel diş sağlık merkezleri ve özel muayenehaneler bunlara örnek olarak verilebilir.

Diş Hekimi Asistanlığı İş İlanları İçin Nerelere Bakılmalıdır?

Diş Hekimi Asistanlığı sertifikanızı aldıktan sonra merak ettiğiniz bir diğer konu ise iş ilanlarını nereden takip edeceğiniz olmaktadır. İş-kur veya Kariyer.net gibi internet sitelerinden çalışmak istediğiniz şehirdeki iş ilanlarını aratabilirsiniz. Kariyer.net sitesinde istediğiniz maaş aralığı hatta çalışma saatine kadar istediğinizi belirterek daha spesifik sonuçlar elde edebilirsiniz.

Diş Hekimi Asistanı Maaşları Ne Kadardır?

Her meslekte olduğu gibi diş hekimi yardımcısı maaşları da çalışılan kuruma göre farklılık göstermektedir. Bunun yanında işteki tecrübenize göre de maaşlarda varyasyonlar görülebilmektedir. Diş hekimi yardımcılarının ortalama olarak aldıkları aylık maaş 2022 yılı itibariyle 5500 TL civarındadır. En düşük diş hekimi asistanı maaşı ise bu yıl için 4250 TL olarak bilinmektedir. En yüksek diş hekimi yardımcısı maaşı da 6870 TL şeklinde bazı kaynaklarda bildirilmektedir. Bu maaşlar işe girişte donanımınıza yeteneğinize göre değişebilir dediğimiz gibi. Bu nedenle ne kadar pratik bir insansanız işvereniniz size daha yüksek bir maaş teklif edebilecektir. CV’nizi olabildiğince dolduracak eğitimler almanız ve kendinizi geliştirmeniz, aranan insan olmanızı sağlayacaktır.

Diş Hekimi Asistanlarının Yurtdışında Çalışma İmkanı Var mıdır?

Günümüzdeki ekonomik koşullarda geçinmenin zor olduğu şüphesiz aşikar. Bu süreçte çoğu kişi yurtdışında çalışma fırsatlarını merak etmekte. Diş hekimi asistanlığı açısından baktığımızda bu elbette mümkün olan bir husus. Ancak bunun için her ülkenin ayrı ayrı çalışma izni prosedürleri bulunmakta. Sizin de alacağınız diş hekimi asistanlığı sertifikasının yurt dışında da geçerliliği olan sertifikalardan olması gerekmekte. Buna ek olarak çalışacağınız işverenin sizden istediği düzeyde dil yeterliliğinizin de olması gerekmektedir.

Blog

Sizi Arayalım mı?

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) bilgilendirmesini okudum ve kabul ediyorum.
Firmanın, tarafıma sms yoluyla ticari elektronik ileti göndermesi için iznim vardır.