Eczacı Kalfası Nasıl Olunur?

Formu Doldurun

Sizi Arayalım

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) bilgilendirmesini okudum ve kabul ediyorum.
Firmanın, tarafıma sms yoluyla ticari elektronik ileti göndermesi için iznim vardır.

Eczane kalfası son yılların oldukça tercih edilen mesleği haline gelmiştir. Eczanenin her türlü işleyişi hakkında donanım sahibi olan eczane kalfaları eczacının gözetiminde çalışan destek elemanlarıdır diyebiliriz. Eczacının bir nevi sağ kolu olan kalfalar ilaçların giriş çıkışı, eczanenin işleyişi ve düzeni gibi birçok konuda bilgi sahibi olan kişidir. Eczane kalfasının diğer isimleri eczacı kalfası, eczane teknikeri ya da eczacı asistanı olarak geçebilir. Eczane kalfası nasıl olunur, kalfalık için gereken şartlar nelerdir gibi bizlere sıkça sorulan ve bu konuda bir sertifika programına başvurmak isteyenlerin merak ettikleri detayları yakından inceleyelim.

Eczane kalfalığının son yıllarda oldukça gündeme gelmesi ile birçok üniversite de eczane hizmetleri bölümü adı altında eğitim verilmeye başlanmıştır. Sağlık meslek yüksek okulu bünyesinde eğitim veren bir bölüm olan eczane kalfalığı, toplam 2 yıl süren bir önlisans programıdır. Bu bölümün asıl amacı; çeşitli ilaç laboratuvarlarında ve ilaç satış kurumlarında çalışacak, ilaçlar hakkında bilinmesi gereken elzem bilgilere sahip olan ve müşterilerin ilgi ve isteklerine karşılık veren donanımlı bir eczane personeli yetiştirmektir. 2 yıldan oluşan eğitim programı 8 dönem sürmektedir. Fakültede ağırlıklı olarak kimya bilimi ile alakalı dersler görülmektedir. Uygulama gerektiren bir alan olduğu için laboratuvar ortamında derslere yer verilir. Eğitim programının 8 dönemini tamamlayan eczacı kalfası ardından 8 hafta süren stajdan sonra diploma almaya hak kazanır. 

Eczacı kalfası olmanın bir diğer yolu sertifika programlarına katılarak, başarılı bir şekilde eczacı kalfası sertifikasına sahip olmaya hak kazanmaktır. Sertifika için çeşitli kurumların sunduğu platformlardan yüz yüze veya online şekilde ders alınmaktadır. Eczane Kalfası Sertifikası görev almak isteyen kişiye özel olarak hazırlanmaktadır. Üniversitelerin onayı ile verilen bu sertifikalara e-Devlet üzerinden sorgulayarak ulaşmak mümkündür. Daha çok internet üzerinden çevrimiçi derslere katılım ile gerçekleşen sertifika programına katılım için gereken en temel şart ilkokul mezunu olmaktır. Eczacılık üzerine kendini geliştirmek isteyenlerin, bir meslek edinmek isteyenlerin, bu bölüme ve konulara ilgi duyan kişilerin ve sağlık çalışanlarının çok sık tercih ettiği bir alandır. Son zamanlarda ihtiyacın yaygınlaşması ve üniversitenin verdiği onay ile eğitimler yaygınlaşmaktadır. Eğitim sonunda sınavdan geçerli not alanlar sertifika almaya hak kazanır. Özel ve kamu kuruluşlarına başvurarak ve gerekli sınavlara girerek mesleklerine başlayabilirler.

Eczacı Kalfası Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

Eczacı kalfası; eczanenin belli başlı çalışma sistemine hakim, eczaneye ait ekipmanları ve araç gereçleri kullanabilen, müşterilerin reçetesinde yer alan ilaçları hazırlayan, ilaçların giriş ve çıkış kaydını tutup faturasını düzenleyen, ilaç satış işlemini yapan ve eczacı gözetiminde çalışan kişidir. Eczane kalfasının görevleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Eczaneye gelen müşterileri karşılamak
  • Reçete de yazılı olan ilaçları müşteriye teslim etmek
  • İlaçların nasıl kullanıldığını ve doktorun ilettiği yönergeler çerçevesinde farklı kullanım durumları varsa bunları hastaya anlatmak 
  • İlaçların saat ve dozları ile kullanım şekilleri hakkında bilgi vermek
  • Tansiyon ölçmek
  • Belli bir seviyede ilk yardım bilgisine sahip olmak ve uygulayabilmek 
  • Kan şekeri ölçmek
  • Eczanenin düzenine ve temizliğine dikkat etmek
  • Eczanede bulunmayan ilaçları listeleyerek sipariş vermek
  • Gebelik testi yapmak
  • İlaç iadelerini düzenlemek
  • İlaçların giriş ve çıkış kaydını sisteme kayıt etmek
  • Eczanenin çeşitli kurumlar ile olan resmi işlerini ve özel işlerini takip etmek
  • İlaçların bulunduğu rafları ve ilaçları düzenlemek
  • İlaçların son kullanma tarihlerini kontrol etmek
  • İlaçları ve kişisel bakım ürünlerine etiket yapıştırmak
  • Tartı ve ölçü gibi aletlerin bakımını üstlenmek 
  • Eczaneye gelen telefonlara cevap vermek
  • İlaçlara fatura düzenlemek
  • Nöbet olduğu günlerde eczaneci ile beraber nöbet tutmak
  • Nöbetçi olunan günlerde duyuruyu belli başlı yerlere asmak
  • Yasal prosedür ve değişkenlik gösterebilen işlemlere dair bilgi sahibi olmak

Eczacı Kalfası Nasıl Olunur?

Nasıl Bir Eğitim Alması Gerekir?

Eczane kalfası olmak için belli başlı eğitim programlarından geçmek gerekmektedir. İçeriğini daha çok sağlık derslerinin oluşturduğu bu programa katılmak için en az ilkokul mezunu olma şartı vardır. Eğitimde ilaçlar, reçeteler, hastalar ile iletişim ve muhasebe gibi genel konular yer alır. Eğitim sürecinde verilen bilgilere ömür boyunca erişim sağlanmaktadır. 36 tane modülden oluşur ve çeşitli kaynak kitaplardan yararlanarak eğitim verilir.  Üniversitenin onayından geçmiş olan sertifika programından her türlü eczaneye başvururken kullanabilirsiniz. Çevrimiçi olarak online platformdan derslere katılabilirsiniz ve merak ettiğiniz soruları mesleki eğitim uzmanına sorarak bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Alınan eğitimin yanı sıra kişinin kendine var olması gereken bazı beceriler de elbette gerekmektedir. Öncelikli olarak kişi iyi bir iletişim becerisine sahip olmalıdır. Eczane müşterileriyle muhatap olması beklenen bu kişiler baskı altında çalışabilir nitelikte olmalıdır.

Eczane ziyaretçilerinin elbette ki içinde bulunduğu rahatsızlık durumundan kaynaklı olarak davranışlarına yönelik empati kurma yeteneği bulunmalı ve aynı zamanda kişiye yardımcı olacak, güven veren bir davranış tarzı olmalıdır.

Kimler Eczane Sertifikası Eğitimine Katılabilir?

Kendini geliştirmek isteyen ve alanında bilgilerini tazeleyerek meslek hayatında daha profesyonel bir şekilde çalışmak isteyenler sertifika eğitimine katılabilir. Verilen eğitimin ardından girilen sınav neticesinde yeterli puanı alan kursiyerler sertifika almaya hak kazanır. 

  • Hastaneler, poliklinikler, evde sağlık hizmeti çalışanları, diyaliz merkezinde görev yapanlar, yaşlı bakım evinde çalışanlar ve hastalara doğrudan bakım hizmeti verenler dahil sağlık sektörü çalışanları sertifika programından yararlanabilir
  • Sağlık meslek yüksek okulunda öğrenim gören öğrenciler
  • Sağlık alanından diploma almış kişiler
  • Alana yönelik ilgi ve alakası bulunan kişiler bu sertifika programına katılabilirler.

Eczacı Kalfası Belgesi Nasıl Alınır?

Verilen eğitim neticesinde online platform üzerinden yapılan sınav ile eczane yardımcılığı sertifikası alabilirsiniz.  Dünyanın birçok yerinden katılım mümkündür. Kursa kaydolduktan sonra ders boyunca kullanılacak olan modüllere ulaşarak ders materyallerinizi temin edebilirsiniz ve çeşitli notlar alarak ilerleyebilirsiniz. Çevrimiçi katılma fırsatı sunduğu için mesleki eğitim uzmanını yakından tanıyabilir ve merak edilen konular hakkında sorular sorabilirsiniz. Kaçırılan dersler olursa uygun bulunan vakitte izleyebilirsiniz. Derslere gerekli katılımı göstererek sanki yüz yüze eğitim alıyormuşçasına kurs programından yararlanabilirsiniz.

Bu sertifika programının amacı eczacıya yardımcı olacak personel yetiştirmek olduğu için eğitim sürecinde her türlü ayrıntı göz önünde bulundurularak ilerlenir. Mesele insan sağlığı olduğu için gerekli mesleki bilginin yanında etik ilkelere dikkat edilerek kurs süreci ilerler. 

Eczacı yardımcısının gün içinde yapacağı gerekli işler uygunca anlatılır. Gerçek hayatta yer alan örnek uygulamalara değinilir. Gelen hastanın psikolojisi, hastaya nasıl davranılması gerektiği ve hastalar ile iletişim gibi pratikte yer alan bilgilere değinilir. İlaç giriş ve çıkışı yapılırken dikkat edilmesi gerekenlere, faturaların tam ve eksiksiz bir şekilde hazırlanıp teslim edilmesinde nelerin gerekli olduğu eğitim sürecinde kursiyerlere anlatılır. Temel ilk yardım bilgisi, tansiyon ölçümü, kan şekeri ölçümü gibi konular hakkında bilgilendirilir. Sertifika programı içinde eczacı ile kurulacak olan iletişim ve eczane içinde yapılması gereken belli başlı konuların neler olacağı hakkında bilgi verilir.

Her hafta düzenli katılımı sağladıktan ve gerekli donanıma sahip olduktan sonra yapılan online sınavdan yeterli puanı alanlar başarılı sayılır, eczacı kalfası sertifikası almaya hak kazanır. Eczane kalfalığı sertifikası üniversite onayına sahip olduğu için özel ve kamu kurumlarında geçerlidir. CV hazırlarken aldığınız sertifikayı gerekli dokümanların arasına ekleyebilir ve bu yönde bir kariyer yapmak istiyorsanız, iş başvurularınızı sertifikanız ile yapabilirsiniz.

Hangi Eğitimleri Alır?

Eczane Teknikeri olmak için belli başlı sağlık konularına hakim olmak gerekmektedir. Dolayısıyla sertifika programı eczanede çalışacak teknikerin zorlanmaması için her türlü ayrıntı düşünülerek hazırlanır. Meslek eğitim uzmanlarının profesyonelliği ve gerekli bilgileri aktarmasının da oldukça önemli olduğu program katılımcılar ile karşılıklı özveri ile gerçekleştiğinde daha çok verim sağlanmaktadır.

Sertifika programında ilaçlar, reçete, diksiyon ve iletişim, temel sağlık bilgisi gibi birçok eğitim içeriği bulunur. Bu eğitim sürecinde donanımlı bir tekniker yetiştirmek adına çeşitli bilgilerin yer aldığı bir program uygulanır.  Programda yer alan belli başlı konular şunlardır:

  • Temel diksiyon bilgileri eğitimi
  • Sağlık hizmetinde iletişim ve hastalar ile iletişim kurma teknikleri
  • Eczacılık mesleği ile ilgili genel bilgiler ve etik ilkeler
  • Eczane ve eczanede görev yapan personeller ile ilgili temel kavramlar
  • Eczane bölümü ile ilgili yönetmeliğin ve mevzuatın yer aldığı bilgiler
  • İlaçlar ve prospektüslerinde yer alan bilgiler
  • İlaç kullanımı ve kullanımında dikkat edilecek hususlar
  • İlaçların dozlarını ayarlamaya yardımcı olacak hesaplama bilgileri
  • İlaçların yan etkileri
  • Tıbbı terminoloji
  • Reçete ile ilgili bilgi
  • Solunum sisteminde kullanılan ilaçlar
  • Sindirim sisteminde kullanılan ilaçlar
  • Üriner hastalıklarda kullanılan ilaçlar
  • Sinir sistemi ilaçları
  • Antibakteriyel ilaçlar
  • İlaç hazırlanmasında kullanılan teknik bilgiler
  • Kişisel ve kozmetik ürünler hakkında bilgiler

Eczane Kalfası Nerelerde Çalışabilir?

Bir eczane teknikeri özel sektörde ve gerekli şartları sağladığında kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilmektedir. Genel olarak bakıldığında serbest eczanelerde, ilaç firmalarında, ilaç depolarında, ilaç satış firmalarında, kamu hastanelerine bağlı olarak çalışan eczanelerde, üniversite hastanelerine bağlı eczanelerde çalışma imkanı bulabilir. 

Çalışma alanı ve iş kapsamı oldukça geniş olan eczane yardımcılığı günümüzde oldukça yaygın ve tercih edilen bir meslek haline gelmiştir. Bu sebeple de geniş bir yaş aralığı için bu sertifika programları tercih edilmekte ve sertifika programını başarıyla tamamlayan kişiler için geniş bir alanda iş imkanı bulunmaktadır.

Eczacı Kalfası Eczane Açabilir mi?

Eczane kalfası eczanenin her türlü işleyişi hakkında bilgi sahibidir; ancak bu durumdan bir eczacı kadar yetkindir ifadesini çıkarmak yanlış olacaktır. Eczane teknikeri, ancak eczacı gözetiminde çalışabilir ve eczane açmak için gerektiği kadar bilgi ve yetkilere sahip olmadığı için herhangi bir eczane işletmesi açamaz. Çünkü eczacı teknikeri eczacıya yardımcı olmak ve eczanenin işleyişini sağlamak ile görevlidir. Sertifika programı ve kurs içerikleri de buna göre planlanmakta ve işlemektedir.

Blog

Sizi Arayalım mı?

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) bilgilendirmesini okudum ve kabul ediyorum.
Firmanın, tarafıma sms yoluyla ticari elektronik ileti göndermesi için iznim vardır.