Hastanede Çalışmak için Neler Gerekli

Formu Doldurun

Sizi Arayalım

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) bilgilendirmesini okudum ve kabul ediyorum.
Firmanın, tarafıma sms yoluyla ticari elektronik ileti göndermesi için iznim vardır.

İş arayanlar için hastanelerde görevlendirilmek ve mesleklerini sürdürmek oldukça önemli bir yer teşkil etmektedir. Bir hastanede hasta kabul görevlisi veya tıbbi sekreter olmak bir çok kişinin hayalidir. Bu içeriğimizde hastanede çalışmak adına meslek olarak en çok tercih gören hasta kabul sekreterliği üzerine değineceğiz. Yani bu içeriğimizde hasta kabul sekreteri olmak için neler yapmanız gerektiğinden bahsedeceğiz.

İnsanlar Neden Hastanede Çalışmak İsterler?

İçeriğimize bu sorunun cevabı ile başlamakta yarar var. Hastanelerde çalışmak uzun vadeli bir çalışma şekli olmasından, ekstra sağlık olanakları sağlamasından, maaş ödemeleri bakımından sıkıntısız olmalarından ve doğrudan birer ticari işletme sayılmamaları bakımından insanlar tarafından tercih sebebi olmaktadırlar. Peki bir hastanede hasta kabul görevlisi olduğunuzda hangi imkanlara sahip olursunuz:

  • İşinizi iyi yaptığınızda uzun süreli bir çalışma imkanı yakalarsınız
  • Sosyal güvenlik kurumunuzun sunduğu sağlık imkanlarına ek olarak çalıştığınız hastanenin personel uygulamalarından yararlanırsınız
  • Düzenli bir mesai programına sahip olursunuz. Ek mesailere kalsanız dahi bu ücretler hastane tarafından karşılanır
  • Ticari işletmelerde olduğu gibi bir patrona değil, kurum yöneticisine bağlı olursunuz

Saydığımız bu gibi sebeplerden ötürü hastanelerde çalışmak bir çok kişinin birincil hayali olabilmektedir. Peki hastanelerde hasta kabul görevlisi ya da tıbbi sekreter olmak için neler gerekli? Bu sorunun cevabını aşağıda detaylı şekilde sizlere sunmaya çalışacağız...

E-Devlet Onaylı Sertifika Sahibi Olmak

Hasta kabul personeli olabilmeniz için Türkiye Cumhuriyeti içerisinde hizmet veren bir üniversite tarafından sağlanan hasta kabul sertifikasına sahip olmanız gereklidir. Bu sertifika e-devlet onaylı olup, ilgili mesleği yapabileceğinizi belgeleyen, bu meslek ile ilgili gerekli kurs ve sınavlara katıldığınızı gösteren dijital bir evraktır.

Eğitim Koşulları

Günümüzde artık tamamen online, uzaktan eğitim modeli ile verilen bu eğitimler yine online bir sınav ile tamamlanabilmektedir. Eğitim veren kurumlar kursiyerleri online eğitim haricinde Pdf, Powerpoint gibi dökümanlar ile de desteklemektedirler.

Eğitim İçeriği

Bu sertifikayı veren her kurumun eğitim içeriği birbirine benzemese de bu kurumlar temel noktada aynı hedefi ortaya koymaktadırlar. Eğitim içeriğinin amacı kişiyi, hastane ya da tıp merkezinde başarılı bir hasta kabul görevlisi haline getirmek, işini en verimli ve en iyi şekilde yapmasını sağlamaktır. Kısaca eğitimin amacı kişiye bu meslek adına bir sertifika vermek olduğu gibi, bu sertifikayı alabilmesi için de meslek ile ilgili tüm detayları öğretmektir.

Hastanede Çalışmak için Neler Gerekli

Hasta Kabul Kurslarında Temel Olarak Şu Başlıklar Ele Alınmaktadır

  • Sosyal hayatta iletişim
  • İş hayatında iletişim
  • Randevu ve konuk kabulü
  • Problem çözme
  • Hasta hizmetleri
  • Tıbbi terminoloji (tedavi hizmetleri)
  • Tıbbi arşivleme
Sosyal Hayatta İletişim

Hastanede çalışırken başarılı ve kalıcı olmak istiyorsanız sosyal bir kişiliğe sahip olmanız gerektiğini bilmelisiniz. İnsanlarla ilişkilerinizin kuvvetli olması, yeni tanıştığınız insanlarla hızlı etkileşim kurmanız bu anlamda oldukça önemlidir. Bu mesleği sürdürürken, işiniz gereği sürekli yeni insanlarla tanışacak ve onların problemlerini dinleyeceksiniz. Onların daha iyi hizmet almasının temel başlangıcının da sizin bulunduğunuz mevkii olduğunu unutmamalısınız. Hasta kabul eğitimleri sizleri bu konuda geliştirmek adına çalışmalara odaklanır.

İş Hayatında İletişim

Sadece hasta veya hasta yakınları ile kurduğunuz iletişim becerisinin yüksek olması bu alanda çalışmanız için yeterli gelmeyecektir. Aynı zamanda çalışma arkadaşlarınız ile olan iletişim kuvvetliliği de bu alanda oldukça önemlidir. Hem sizin konumunuzda olan, hem de üst düzey çalışanlar ile düzgün bir iletişim kabiliyetine sahip olmanız, yaptığınız işi başarılı yapmanız için oldukça önemli olan bir kriterdir. Bu doğrultuda mesai arkadaşlarınız ile iyi bir iletişim kurmak, ekip çalışmasına yatkın olmak sizi hastanedeki mesleğinizde başarılı kılacak önemli bir değerdir. Bu tip eğitimler sizleri çalışma arkadaşlarınızla doğru bir şekilde uyumlandırmak için gerekli bilgileri ve aktarımları size sunar.

Randevu ve Konuk Kabulü

Ve geldik hasta kabulde ana iş olarak görülen randevu ve konuk kabulüne. Hasta kabul sekreterinin en temel işi aslında bu bahsettiğimiz randevu ve hastaların ilk girişlerindeki işlemlerdir. Bu alanla ilgili tüm detaylar, yapılması gerekenler hasta kabul kursunda üzerine en fazla düşülen konulardır. İyi bir hasta kabul elemanı olabilmek için hastanın ilk talebine çok etkili bir şekilde cevap verilmesi gereklidir. Hasta kabul eğitimlerinde bu konuyla ilgili kursiyerin yeterli donanıma sahip olmasının sağlanması amaçlanır.

Problem Çözme

Hastanede çalışan tüm kişilerin problem çözme konusunda gerekli yetkinliklerinin olması gereklidir. Konu sağlık olduğundan, anlık olarak çokça problem ile karşılaşmanız mümkün. Karşılaştığınız bu problemleri hızlıca çözüme kavuşturmak hem kurumunuz hem de hasta ve yakınları tarafından oldukça önemlidir. Hasta kabul kursları karşılaşabileceğiniz problemleri size anlatır ve çözümleri konusunda size gerekli bilgileri iletir.

Hasta Hizmetleri

Hastanın hastaneye başvurusundan, kayıt açılması, işlemlerinin yapılması ve hasta çıkışının yapılmasına kadar olan işlemleri kapsayan çok genel bir konudur. Burada iyi bir takip yapmak, hiç bir işlemi kaçırmamak hastanın işlemlerinin başarılı olarak sağlanması açısından çok önemlidir. Hasta kabul kurslarında bu adım ve işlemler kursiyerin bunları doğru yapması bakımından üzerinde durulan önemli konulardır.

Tıbbi Terminoloji

Tıbbi terminoloji tıp biliminde kullanılan terimlerin usul ve esaslarını, yazılış ve okunuşlarını, türetme ve anlamlandırma ilkelerini inceleyen ve öğreten bilim dalıdır. Bu yüzden mesleğinize ait bu terminolojileri iyi bilmek, mesleğinizi icra ederken oldukça büyük bir önem taşır. Hasta kabul eğitimlerinde bu terminolojiler ile ilgili gerekli ve doğru bilgiyi edinebilirsiniz.

Tıbbi Arşivleme

Hasta kabul sekreteri olarak tıbbi arşivleme konusunda oldukça iyi işler yapmanız gerektiğini söyleyebiliriz. Yani bir hastanın size ulaşımından, sizin kayıtlarınızdan çıkıp taburcu olmasına kadar tüm işlemleri düzenli bir şekilde kayıt altına almalısınız. Bu hastanın işlemlerinin düzgün bir şekilde işlenmesini ve arşivlenmesi için büyük önem taşıyan bir alandır. Mesleki eğitimler içerisinde hasta kabulde tıbbi arşivleme kursiyerlere sunulan önemli bir alt eğitim başlığıdır.

Sınav

Eğitim sonunda kursiyerlerin katılması gerekli sınav online olarak sunulmaktadır. Belirlenen tarihler arasında kursiyerlerin online sınava giriş yapıp, sertifika sahibi olması için (genellikle) 50 puan üzerinde bir sonuç alması beklenmektedir. Online eğitimleri tamamen izleyen kursiyerlerin bu sınavı geçme oranları yüzde yüze yakındır. Dolayısı ile eğitimleri tamamen izlediğinizde size sunulan sınavı rahatlıkla geçebilir ve E-devlet onaylı sertifikanıza oturduğunuz yerden sahip olabilirsiniz.

Tıbbi Sekreter Kursu olarak kurumumuzun sağladığı Hasta Kabul Kursu hakkında hemen bilgi almak ister misiniz?

Hastanede Çalışmak için Gerekli Kişilik Özellikleri

Hastanelerde çalışmak, hasta kabul görevlisi olmak dışardan göründüğü kadar kolay bir meslek değildir. Sürekli hasta veya hasta yakınları ile iletişimde bulunarak mesleğinizi yapmak zorunda olduğunuz için bazı kişisel özelliklerinizin ön planda olması gereklidir. Bunları disiplinli, sabırlı olma, kuvvetli iletişim becerisine sahip olmak olarak sıralayabiliriz. Konu bir insanın sağlığı olduğu için meslek hayatında geçirdiğiniz bir dakikanın dahi çok önemli olduğunu bilmenizi isteriz.

Disiplin

Her iş için geçerli olan disiplinli olmak, bir hastanede çalışmak için daha da önemli bir durum arz eder. Çünkü sağlık ile ilgili çalışan bir kurumda sıfır aksaklık ile işlemlerin sürmesi gereklidir. Bu yüzden disiplinli bir kişiliğe sahip olmanız bu mesleği uzun vadede yapabilmeniz için oldukça önemlidir.

Sağlık Alanında Hangi İş Size Daha Uygun? içeriğimize göz atmak ister misiniz?

Sabır

Sabırlı bir kişiliğe sahip olmanız hastanede çalışabilmek için belki de sahip olmanız gereken en önemli özellik. Hastaları ya da hasta yakınlarını sabırla dinleyebilmek, onlarla sakin bir şekilde ilgilenebilmek bulundurmanız gereken en önemli özelliklerin başında gelir.

Titizlik ve Düzenli Olmak

Titiz ve düzenli olmak sağlık alanında çalışma yaparken ihtiyacınız olan en önemli özellikler. Hastaneler hijyen konusunda en büyük önemi gösteren kurumların başında gelirler. Dolayısı ile sizin de titiz bir yapıya sahip olmanız çalışmalarınızda size kolaylık sağlayacaktır. Buna benzer olarak düzenli bir ortam sağlamaya yönelik kişiliğiniz varsa çalışmalarınız daha başarılı bir şekilde ilerleyecektir. Buna masa düzeniniz dahil olmak üzere, dosyalama, arşivleme gibi bir çok detay eklenecektir.

Gerekli Beceriler

Hasta kabul elemanı olmak için gerekli özelliklere sahip olabilirsiniz ancak bu tek başına bu görevi başarıyla yapabileceğiniz anlamına gelmez. Bu mesleği yapabilmeniz için bazı becerilere de sahip olmanız gereklidir. Bunlar temel düzey bilgisayar bilgisi, düzgün bir konuşma aksanı ve imla bilgisine sahip olmanız olarak sıralanabilir.

Sağlık Alanında Çalışmak için Sahip Olmanız Gereken 12 Özellik başlıklı blog içeriğimizi de okumak ister misiniz?

Temel Düzey Bilgisayar Bilgisi

Günümüz teknoloji çağında temel bir bilgisayar bilgisine sahip olmadan meslek edinmek bizce mümkün değil... Hastanede çalışmak isteyen kişilerin de minimum bir bilgisayar bilgisine sahip olması gerekliliği bir gerçektir. Temel düzeyde bilgisayar kullanımı, klavye hakimiyeti ve ana Office programlarını bilmek hastanede çalışmak için önemli kriterlerdir. Bilgisayar konusunda bilgisi az olan kişilerin bu konuda kendilerini geliştirmek için oldukça fazla seçeneği olduğunu da belirtmek isteriz.

Bilgisayar İşletmenliği Sertifika Programı kursumuz ile ilgili bilgi almak ister misiz?

Düzgün Konuşma Aksanı - Türkçeyi Doğru Konuşmak

Hastane ya da tıp merkezinde görev almak ve tam zamanlı uzun vadede çalışmak isteyenlerdenseniz düzgün bir konuşma aksanına sahip olmanız - Türkçeyi doğru konuşmaya özen göstermeniz gerektiğini bilmelisiniz. Doğru iletişim kurma aşamasında konuşma aksanınızın düzgün olması en önemli kriterlerin başında gelmektedir.

Türkçe İmla Bilgisi

Hasta kabul görevlisi ya da tıbbi sekreter olarak mesleğinizi sürdürürken bir çok yazışma yapmanız ya da hasta kayıtlarını data olarak girmeniz gereklidir. Burada Türkçe imla bilginizin yeterli seviyede olması çok önemli bir değer teşkil etmektedir. Türkçe imla konusunda eksiklikleriniz varsa bir kurs aracılığı ile bu eksikliklerinizi tamamlayarak hastanelerde iş bulma konusunda başvurularınızı yapmanızı öneririz.

Meslek araştırması yapanların hayalinde yer eden hasta kabul personeli olmak için neler gerekir sorusunu merak edenler için ayrıntılı bir içerik derlediğimizi düşünüyoruz; umarım herkese faydalı olur :) Meslek hayatınızda ya da yeni işinizde de bol bol başarılar diliyoruz :)

Blog

Sizi Arayalım mı?

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) bilgilendirmesini okudum ve kabul ediyorum.
Firmanın, tarafıma sms yoluyla ticari elektronik ileti göndermesi için iznim vardır.